AGENŢIA DE ŞTIRI BASA-PRESS

ACTUALITATEA POLITICĂ, SOCIALĂ ŞI ECONOMICĂ
Nicolae Timofti susţine că a acceptat propunera AIE de a ocupa prima funcţie în stat pentru a duce la bun sfârşit programul de guvernare al AIE
Mar 26, 12:44:03
Noul preşedinte al Moldovei, Nicolae Timofti, susţine că a acceptat propunera AIE de a ocupa prima funcţie în stat, nu atât din intenţia de a pune capăt crizei instituţionale, cât din motivul de a duce la bun sfârşit programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană, notează BASA- press.

În cadrul unei emisuni la un post privat de televiziune, Nicolae Timofti a precizat că funcţia de preşedinte al ţării i-a fost propusă pe neaştepate, dar a acceptat-o pentru interesul ţării.

“Am venit nu din considerentele ca să ieşim din această situaţie. Am făcut cunoştinţă cu programul alianţei şi îl accept pe deplin. Asta mi-a dat dreptul ca să accept această funcţie”, a spus noul preşedinte al Moldovei.

Referindu-se la reforma în sistemul de drept, Nicolae Timofti a declarat că finalitatea ei trebuie să fie o justiţie independentă şi profesionistă. De asemenea, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii se opune ideii de ridicare a imunităţii judecătorilor. În opinia acestuia,  important este să fie selectaţi judecători competenţi şi profesionişti din start.

Totodată, Nicolae Timofti susţine că o garanţie pentru ca judecătorul să nu fie implicat în actele de corupţie este salarizarea adecvată. “Remunerarea unui judecător începător  ar trebui să fie de 1000 de euro pe lună, pentru un judecător cu un stagiu de muncă mai mare de 5 ani – 1200 de euro, în Curtea de Apel – 1500 de euro,  la Curtea Supremă de Justiţie- 2000 de euro şi în dependenţă de anii lucraţi să ajungă la 2500 de euro”, a subliniat oficialul.

Cel de-al patrulea preşedinte al ţării a mai constat că Moldova este bântuită de corupţie nu numai în justiţie, dar în toate domeniile, informează BASA – press.