AGENŢIA DE ŞTIRI BASA-PRESS

ACTUALITATEA POLITICĂ, SOCIALĂ ŞI ECONOMICĂ
În timp ce unii pensionari din Moldova au un venit lunar mai mic de 500 de lei, şefa de la Tutun CTC are premii lunare de aproape 870 de mii de lei
Mar 2, 14:14:03
Şefa Combinatului de tutun din Chişinău, Ala Sârbu, a primit pe parcursul a nouă luni ale anului trecut un salariu de la locul de muncă de 1 mln 239 mii 641 de lei. Acest lucru, însă, nu-l deranjează pe ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, în subordinea căruia se află instituţia şi nu-l interesează pe premierul Vladimir Filat. Situaţia, însă, a ajuns în atenţia deputaţilor, care i-au solicitat ministrului agriculturii la şedinţa de joi să vină cu unele explicaţii în Parlament vizavi de salariile fabuloase ale şefei de la CTC, notează BASA – press.

Potrivit unei investigaţii efectuate de Timpul, Ala Sârbu ridică premii lunare de până la 870 de mii de lei, în timp ce aproape 400 de angajaţi ai întreprinderii se află acum în şomaj tehnic cu o remunerare lunară mai mică de 1000 de lei. 

Conform informaţiilor prezentate de angajaţii întreprinderii, din primăvara anului trecut, de când a fost aleasă la conducerea întreprinderii fosta contabilă de la Ministerul Agriculturii, Ala Sârbu, un şir de salariaţi au fost concediaţi, iar în locul lor angajaţi rude şi prieteni ai noii şefe.

Totodată, potrivit unor extrase din fişele personale din contabilitatea CTC ale Alei Sârbu, prezentate de publicaţie, aceasta  a ridicat din aprilie până în decembrie, 2011, salarii în sumă totală de 144 mii 22 lei, remunerarea lunară variind între 9500 şi 20.000 lei. Sârbu are un premiu trimestrial, în august, de 30 mii lei şi multe altele mai neînsemnate. Cel mai mare premiu, şefa CTC l-a luat în octombrie trecut, care a ajuns la  869 mii 431 lei. Astfel, venitul său în numai nouă luni constituie 1 mln 239 mii 641 lei. De menţionat că, suma de 1 mln 118 mii 587 lei  a fost prezentată de Sârbu în declaraţia pe venit depusă la Fisc.

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, spune că Sârbu a luat legal acest salariu, pe care îl merită pe deplin. Potrivit acestuia, în contractul individual de muncă al directorului Tutun CTC a fost indicat că va încasa 1% din vânzări şi 0,025 % din porfitul companiei. Potrivit ministrului, de când a venit Sârbu la CTC, venitul companiei s-a majorat până la aproape 70 mln de lei.

Bumacov afirmă că a solicitat Consiliului de Administrare al Tutun CTC să revadă condiţiile prevăzute în contractul de angajare al directorului întreprinderii, dar în acelaşi timp, îşi exprimă speranţa că  prin micşorarea venitului obţinut de Sârbu, nu va scădea şi profitul întreprinderii.

Preşedintele Consiliului de Administrare al Combinatului de Tutun, Ion Brumărel,  susţine că profitul întreprinderii nu se datorează creşterii producţiei, ci reducerii cheltuielilor, inclusiv prin demiteri.

Solicitat să se expună asupra acestui caz, premierul Vladimir Filat, care nu demult critica şefii de direcţii şi întreprinderi care au salarii de zeci de mii de lei, nu a vrut să facă niciun comentariu, indicând asupra ministrului agriculturii.

Acesta nu este unicul caz de la Tutun CTC, când conducerea ridică remunerări lunare fabuloase. În vara anului trecut fiecare membru al Consiliului de Amdinistrare de la Tutun CTC a primit câte o primă de 192 733 lei, la mână primind 150 305 lei.

BASA – press precizează că, statul deţine 90% din acţiunile Combinatului de tutun din Chişinău.